Huisje in Spanje kopen

Wanneer koop jij een huisje in Spanje?

Misschien is het van alle tijden of zijn het dromen die opkomen nu de dagen korter en kouder worden. Recentelijk kom ik steeds meer mensen tegen die in Zuid-Europa een huisje hebben of ambiëren. Het bijzondere is, dat ik het hierbij niet alleen heb over mensen die al gepensioneerd zijn, maar ook over dertigers en alles daar tussenin. Ondanks dat Nederland een fijn land is, zijn veel mensen op zoek naar meer rust, afwisseling en natuurlijk de zon. De zon is misschien wel de meest genoemde reden voor het dromen over een tweede woning in een fijn oord. Je vertrekt als de dagen korter worden en op het moment dat de lente aanbreekt, kom je terug om te genieten van al het moois dat ons eigen land biedt. Daarnaast is er vaak de wens om een fijne plek te realiseren, waar familie en vrienden altijd welkom zijn. Het idee om samen met de mensen waar je van houdt te genieten van een mediterrane maaltijd onder de avondzon. Iedereen blijft natuurlijk slapen, want er is genoeg plek in en om het huis. 

Toch is er tegenwoordig ook een andere motivatie om voor langere tijd naar een andere locatie te verhuizen en dat is werk. Door de recente ontwikkeling van thuiswerken en digitalisering zijn steeds meer mensen in staat om overal ter wereld te werken. Waarom zou je dit dan niet op een plezierige plek doen? Over de hele wereld ontstaan werkhotels, waar je kan genieten van de omgeving en er goede werkplekken worden gefaciliteerd. Er zijn dus veel mogelijkheden om je tijdelijk of volledig in het buitenland te vestigen, maar wat is nu de beste optie?

Een interessante invalshoek is die van de FIRE-beweging, aangezien dit een methode is, die het voor veel meer mensen mogelijk maakt hun droomleven in het buitenland te realiseren. FIRE staat voor Financial Indepence Retire Early. In de basis gaat FIRE om twee principes. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je een zo groot mogelijk deel van je inkomen opzij zet. Dit kun je realiseren door je uitgaven te beperken tot datgene wat voor jou essentieel en waardevol is. Het tweede principe is, dat je het geld wat je niet consumeert gaat investeren. Met het geld dat je investeert, realiseer je extra inkomen. Wanneer dit extra inkomen je uitgaven overtreft, ben je financieel vrij en kun je met pensioen. De FIRE-beweging heeft vooral bekendheid gekregen door Peter Adeney, waar je op internet veel over kunt vinden onder zijn pseudoniem Mr. Money Moustache. Peter Adenay en zijn vrouw waren beide IT’ers met normale banen in Amerika. Door het toepassen van het FIRE concept konden zij op hun dertigste levensjaar met pensioen gaan. De reden waarom ze dit hebben gedaan is, dat ze zoveel mogelijk tijd met hun kinderen wilden doorbrengen. Mensen, die een huis in Zuid-Europa ambiëren, willen ook graag een andere manier van leven, waar meer tijd is voor wat echt belangrijk is. Ondanks dat een tweede woning door velen als onbereikbaar wordt beschouwd, kan het juist iets zijn om jouw droomleven te realiseren. FIRE-aanhangers kiezen vaak een plek om wonen, waar de woonlasten lager zijn en er minder prikkels zijn om geld uit te geven. Als je vervolgens nog wel inkomen hebt door online te werken of rendement haalt uit je investeringen, kun je met minder werken plezieriger leven.

Recentelijk hoorde ik over iemand, die zijn woning verkocht had in Nederland en van de overwaarde een huis in Spanje ging kopen. Hij had hierdoor niet eens een hypotheek nodig, waardoor zijn lasten erg laag waren en hij weinig inkomen nodig had om rond te komen.

Als je je niet volledig in het buitenland wilt vestigen krijg je te maken met het bezit van twee huizen. Hierdoor nemen je lasten toe en neemt je beschikbare tijd voor ontspanning af. Een woning in het buitenland brengt immers dezelfde zorgen als die in eigen land. Je kunt stress krijgen rondom de aan- en verkoop, financiering, onderhoud, verzekeringen, belasting etc… Al deze zaken zijn vaak uitdagender, wanneer je buitenlander bent. Ook is wel gebleken dat een tweede woning bezitten financieel meestal niet lonend is, zelfs niet als deze wordt verhuurd. Indien je alle activiteiten zoals o.a. beheer, marketing, boekingskosten, onderhoud, schoonmaak, belasting en afschrijving meeneemt als verhuurkosten, ontstaat er vaak een negatief resultaat. Daarnaast zijn er steeds meer landen met beperkingen, wanneer het gaat om de verhuur van een woning. Tot slot wordt vaak de aanname gedaan dat je je huis op termijn met winst kunt verkopen, wat lang niet altijd een zekerheid is. Al met al is de koop van een woning in het buitenland uitdagend en zou ik het vooral overwegen als je van plan bent er een groot deel van het jaar te gaan verblijven. 

Een alternatief voor koop is huren, waardoor je flexibel bent. Indien je vermogen niet vast zit in buitenlandse stenen, ben je vrij om te reizen en om het te besteden. Ook op deze manier kun je je droom realiseren. Hoe mooi zou het zijn, als je regelmatig een mooie woning huurt en hier ook je vrienden en familie kunt uitnodigen? En als je regelmatig een periode op een mooie plek verblijft om er te wonen en werken? Realiseer je dan niet hetzelfde gevoel, maar met minder (financiële) zorgen?

Heb jij ook de droom om regelmatiger in het buitenland te verblijven? In mijn coaching traject begeleid ik mensen om praktische en financiële keuzes te maken, waarmee ze binnen hun mogelijkheden een droomleven realiseren. Er is altijd meer mogelijk dan mensen denken, doordat we niet precies weten wat we willen, welke opties er zijn om ons leven anders in te richten of we onbewust keuzes maken, die ons afhouden van onze doelen. Wil jij ook weten wat er voor jou mogelijk is, neem dan eens contact op via www.financialdecisioncoach.nl/contact.